Acest website foloseste cookie-uri pentru a oferi vizitatorilor o experienta mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor fiecaruia.

Proiectul ,,Rituri de trecere în comunităţile de romi din judetul Prahova”

Lansare proiect ,,Rituri de trecere în comunităţile de romi din judeţul Prahova”

Muzeul de Ştiinţele Naturii Prahova a început din luna aprilie 2015 implementarea proiectului cu titlul ”Rituri de trecere în comunitāţile de romi din judeţul Prahova”, finanţat de către „Granturile SEE”, în cadrul Programului „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Componenta 2: Documentarea istoriei culturale.   

Proiectul se va derula pe o perioadā de treisprezece luni, grupurile ţintā fiind comunitāţile de romi din trei localitāţi prahovene: Bālteşti, Diteşti si Izvoare.

Documentarea prin cercetarea de teren reprezintā elementul cheie al proiectului, obiectivul fiind acela de inventariere a riturilor de trecere pāstrate şi reconstituirea istoriei culturale a acestor comunitāţi.

Rezultatele acestei cercetāri se vor concretiza prin elaborarea unui catalog în imagini, a unui studiu din perspectiva antropologiei culturale şi prin prezentarea unei expoziţii şi itinerarea acesteia în localitāţile Constanţa şi Târgu Mureş. 

Proiectul rāspunde unei nevoi identificate în comunitāţile de romi de a-şi conserva identitatea culturalā prin conştientizarea specificului tradiţiilor, acestea reprezentând elementul principal de valorificare pozitivā în societate.           

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi: 
Muzeul Judetean de Stiintele Naturii Prahova 
Adresa: Str. Sbt. Erou Călin Cătălin, nr. 1 – Palatul Culturii – Ploieşti 100066, Prahova, ROMÂNIA
Tel/fax: 0244-597896/0244-511510  E-mail : office@muzbioph.ro 

Comunicat de presă de finalizare a proiectului 
,,Rituri de trecere în comunităţile de romi din judeţul Prahova”

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova anunţă închiderea oficială a  proiectului cu titlul ”Rituri de trecere în comunităţile de romi din judetul Prahova”, finanţat de către „Granturile SEE”, în cadrul Programului „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Componenta 2: Documentarea istoriei culturale. 

Proiectul, început în luna aprilie 2015, s-a derulat pe o perioadă de 17 luni, grupurile ţintă fiind comunităţile de romi din trei localităţi prahovene:  Bălţeşti, Diţeşti şi Izvoarele.

Documentarea prin cercetarea de teren a reprezentat elementul cheie al proiectului, iar scopul a fost acela de a inventaria riturile de trecere şi de a reconstitui  istoria culturala a acestor comunităţi.

Rezultatele acestei cercetări s-au concretizat prin elaborarea unui catalog în imagini, a unui studiu din perspectiva antropologiei culturale şi prin itinerarea expoziţiei de fotografii în localităţile Târgu Mureş  şi Constanţa.      

28 – 29 martie 2018 – Actiune de promovare post implementare a proiectului ,,Rituri de trecere în comunităţile de romi din judeţul Prahova”, finanțat de către „Granturile SEE”, în cadrul Programului „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Componenta 2: Documentarea istoriei culturale.

SP79/28.04.2014
Raport anul II.pdf

În avanpremiera zilei internaţionale a romilor, în sala Rotondă a Palatului Culturii Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova organizează în zilele de 28-29 martie  expoziţia  ,, Rituri de trecere în comunităţile de romi din judeţul Prahova”.

Expoziţia aduce în atenţia publicului larg prin fotografii inedite culese din comunităţile de romi din Bălteşti, Diţeşti, şi Izvoarele, rituri şi momente ale ceremonialurilor de integrare sau separare ale individului aflat în pragul unei schimbări existenţiale, precum botezul, nunta şi înmormântarea.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi: 
Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova 
Adresa: Str. Sbt. Erou Călin Cătălin, nr. 1 – Palatul Culturii – Ploieşti 100066, Prahova, ROMÂNIA
Tel/fax: 0244-597896/0244-511510, E-mail : office@muzbioph.ro 

4 octombrie 2018 – Continuarea proiectului ,,Rituri de trecere în comunităţile de romi din judeţul Prahova”, finanțat de către „Granturile SEE”, în cadrul Programului „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Componenta 2: Documentarea istoriei culturale SP79/28.04.2014 în comunitatea de romi din comuna Vărbilău județul Prahova

Prin extinderea activităților proiectului în localitatea Vărbilău s-au inventariat riturile de trecere din comunitatea romă prezentă acolo, scopul fiind împărtășirea încărcăturii spirituale stocată în manifestările riturilor de trecere din comunitațile rome și altor comunitati umane. Beneficiile sunt de ordin cultural, prin creșterea capitalului informațional.

15 August 2020 Promovare post implementare proiect „Rituri de trecere in comunitatile de romi din judetul Prahova”
În ziua de 15 august, la Muzeul ,,Flori de Mină” din Cheia, secție a Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, în cadrul atelierului de ecologie și antropologie ,, În armonie cu natura,, a avut loc și acțiunea de promovare post implementare prin vizionarea filmului de prezentare a proiectului ,,Rituri de trecere în comunităţile de romi din judeţul Prahova”, finanțat de către „Granturile SEE”, în cadrul Programului „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Componenta 2: Documentarea istoriei culturale, SP79/28.04.2014. Filmul aduce în atenţia publicului larg obiectivele, activitățile și rezultatele acestui proiect prin intermediul imaginilor inedite culese din comunităţile de romi din Bălteşti, Diţeşti, şi Izvoarele, rituri şi momente ale ceremonialurilor de integrare sau separare ale individului aflat în pragul unei schimbări existenţiale, precum botezul, nunta şi înmormântarea.

Sari la conținut