Acest website foloseste cookie-uri pentru a oferi vizitatorilor o experienta mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor fiecaruia.

Gradina Botanica Bucov

Gradina Botanica Bucov

Grădina botanică reprezintă o unitate instructiv educativă de învăţamânt şi cercetare ce are ca preocupare mărirea sortimentului de plante, îmbogăţirea colecţiilor, asigurând material didactic şi ştiintific pentru disciplinele de biologie vegetală, pentru publicul larg care a devenit tot mai receptiv la frumos.

Grădina Botanică Bucov , secţie a Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, şi-a deschis porţile pentru vizitare în anul 2014 şi de atunci se află în permanentă dezvoltare şi modernizare.

Din cele mai vechi timpuri omul a început să organizeze mici gradini botanice, dar adevăratele grădini apar odată cu înfiinţarea primelor universităţi, în care ştiinţele botanice devin discipline de studiu independente. Acestea, reprezintă un adevărat lăcaş al cercetării ştiinţifice şi învăţământului botanic, a răspândirii culturii şi gustului pentru frumos în rândul populaţiei.

O grădina botanica este un impunator lăcaş de ştiinţa şi sensibizare a omului modern, care descoperă în vibraţia de culori, parfum si gingaşie, în graţiosul simbol al florilor, o oază de linişte şi echilibru interior.

Nevoia de frumos şi destindere a atras oamenii indiferent de vârstă şi profesie în aceste mirifice colţuri de natură, care aduc la un loc plante de pe toate continentele Terrei.

Necesitatea de a sintetiza, de a ordona şi a studia multilateral flora cu tot ce poate da ea colectivităţii, a determinat istoriceşte naşterea grădinilor botanice, laboratoare vii în care imensa varietate a lumii plantelor este supusă permanent atenţiei omului prin valorificarea rezultatelor cercetărilor desfăşurate de botanişti şi prin activitate publicistică.
O gradină botanică modernă şi complexă este un muzeu viu, o instituţie de ştiinţă şi cultură in cadrul căreia studiul vieţii plantelor are un rol educativ în formarea tineretului. Astfel se dezvoltă spiritul de observaţie, se cultivă sensibilitatea pentru frumos, se dezvoltă gustul şi imaginatia alături de capacitatea de a descoperi raporturile de cauzalitate din natură, în acest fel grădinile botanice sunt şcoli de cercetare ştiinţifică instituţii de cultură botanică, lăcaş al educării oamenilor în spiritul dragostei pentru natură cu toate frumuseţile ei.
În prezent grădinile botanice au căpătat importanţă ca institutii de învăţământ, fiind accesibile fără restricţii publicului larg.

Aşadar la crearea unui astfel de muzeu se urmăreşte să se îmbine funcţia ştiintifică cu cea educativă, fără a neglija rolul decorativ al plantelor care ne încântă privirile cu forme şi culori deosebite.
Prima grădină botanică a apărut în România la laşi în 1856, iar în prezent sunt cca. zece astfel de grădini şi s-au amenajat douăsprezece parcuri dendrologice, nefiind niciodată suficiente in acest sens.

Adresa: Str. Industriei nr.8 A Bucov 107110 Judeţul Prahova

Program: Marți – Duminica 09.00 – 17.00 de la 1 Octombrie – 31 Martie
                 Marți – Duminica 10.00 – 18.00 de la 1 Aprilie – 30 Septembrie

Pret intrare vizitare 12 lei/pers. individual (adult); 8 lei/pers. pentru elevi si studenti; 8 lei/pers. grup organizat (minim 10 persoane).
Taxa foto/video: 150lei/ora pentru foto/video profesionale; Taxa organizare evenimente 15lei /pers. 
Gratuit:
Persoanele defavorizate, persoanele cu dizabilitati, copiii cu varsta până la 3 ani, copiii din centrele de plasament, persoanele din rețeaua muzeală și cei care posedă legitimații ICOM.
Începând cu data de 11.05.2019 vizitatorii pot folosii traseul 40 barat. Programul de circulație al traseului îl găsiți în format pdf aici sau atașat mai jos la rubrica galeriei foto.
Cumpără bilet online aici

Coordonatele geografice ale Grădinii botanice – Bucov

Amplasamentul stabilit pentru realizarea Grădinii botanice are o suprafaţă de 15 ha. şi este situată în partea de vest a Parcului Memorial C. Stere – Bucov. Accesul principal la Grădina Botanică se va realiza din DJ 236, distanţa faţă de Ploieşti fiind de cca. 7 km.

Grădina Botanică reprezintă o oază de linişte şi frumos unde pot fi admirate Grădina Engleză, Grădina Italiană, Grădina Franceză şi o zonă alpină cu peste 300 de specii de arbori şi arbuşti, plante şi flori ornamentale, un iaz cu peşti exotici o fântână arteziană şi o seră de expoziţie.

Sari la conținut