Acest website foloseste cookie-uri pentru a oferi vizitatorilor o experienta mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor fiecaruia.

Expoziţia “Petrolul în cartofilie”

Expoziţia “Petrolul în cartofilie”

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova organizează, joi, 18 iunie 2020, orele 11.00, în cadrul secţiei Muzeul Petrolului, deschiderea expoziţiei “Petrolul în cartofilie”.

Evenimentul aduce în atenţia publicului o colecţie impresionantă de cărţi poştale editate în România, Polonia, Germania, Austria, Ungaria şi scrisori – mărturii ale istoriei activităţii de foraj şi extracţie şi corespondenţei dintre personalităţi remarcante ale industriei de specialitate.

În cadrul expoziţiei au fost selecţionate cărţi poştale ce ilustrează activitatea din vechile şantiere din Câmpina, Buştenari, Moreni sau Ceptura, dar şi erupţii sau incendii incredibile. De asemenea, sunt prezentate schimburile de idei purtate de Lazăr Edeleanu cu Ionel Edeleanu, Costa-Foru sau Ludovic Mrazec, în perioada 1905 – 1935 şi o tulburătoare corespondenţă de război.

Cea mai veche şi cea mai valoroasă carte de corespondenţă aflată în patrimoniul muzeului este “Billet de correspondance”, datat Berlin – 29 septembrie 1885, semnat de Lazăr Edeleanu. Însă toate cele peste 150 de cărţi poştale, scrisori şi plicuri de corespondenţă au propria poveste şi vorbesc despre evoluţia industriei petroliere româneşti sau activitatea inginerilor români recunoscuţi în întreaga lume.

Colecţia de “Carte poştală şi scrisori” a Muzeului Petrolului prinde contur la sfârşitul anilor ‘60, dar este îmbogăţită an de an prin donaţiile făcute de specialişti care au lucrat în industria de profil sau urmaşii acestora. Nu putem aşadar să nu îi amintim pe Xenia Alexandrescu, Victor Dumitrescu, Ioan Mihalache, St. Semencu, Andrei Tudorache, Mihail Vulpescu şi, nu în ultimul rând, Walter Hamilton.

Expoziţia “Petrolul în cartofilie” poate fi văzută în perioada 18 iunie – 6 septembrie 2020, la sediul Muzeului Petrolului din Ploieşti, str. Dr. Bagdasar nr.8.

Sari la conținut