Acest website foloseste cookie-uri pentru a oferi vizitatorilor o experienta mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor fiecaruia.

Istoric

A fost odată …..

Așa încep poveștile și asa a început și povestea Muzeului de Științele Naturii din Ploiești, când în urma deciziei nr. 1671 din 14 februarie 1956, lua naștere Muzeul Regional de Științele Naturii. 

Muzeul funcționa în incinta cladirii Palatului Culturii din Ploiești care a fost construită în anul 1932, iar la cârma lui se afla prof. emerit Margareta Moșneaga, care a pus bazele primelor colecții. 

Realizat pe principii dioramatice impuse de acea perioadă, erau prezentate flora și fauna zonei și o sectie de evoluționism.

Înca din acea perioadă, profesoara Margareta Moșneaga afirmă la vârsta de 60 de ani că: “Cu tinerețea dioramelor mele mă simt și eu tânara”, și probabil așa era, deoarece a reușit să strânga în jurul muzeului numeroși tineri, “prietenii muzeului”, elevi dornici de a-și completa cunoștințele de la clasa.

Ulterior muzeul a fost refăcut în 1977 cu o noua tematică de biologie umana (Muzeul Omului) sub îndrumarea d-nei Zoe Stoicescu Apostolache și a colectivului de muzeografi ai timpului.

În 30 decembrie 1958 s-a deschis acvariul care era format din 14 bazine mari și 10 bazine mici unde erau expuși pești indigeni din fauna regională, dar și specii exotice din diferite părți ale lumii.

În 1972 este inaugurat Muzeul din Cheia “ Natura Văii Superioare a Teleajenului”, unde erau expuse elemente de floră și faună, rarități și endemisme din zonă, precum și date și aspecte cinegetice, probleme de ocrotire și de economie naturală a zonei.

În 19 august 1973 în parcul din Sinaia s-a deschis expoziția “Rezervația Bucegi”, unde erau prezentate plante rare și ocrotite, flora și fauna Masivului Bucegi.

În 30 august 1978 se deschide la Slanic “Muzeul Sării” care ilustra formarea zăcamintelor de sare dar și viețuitoarele din zona Slănicului.

și povestea continuă

Din anul 1990 și până în luna martie 2022, la conducerea muzeului s-a aflat Prof. Dr. Emilia Elena Iancu, care a dezvoltat activitatea acestei instituții, ajungând astăzi unul dintre cele mai importante muzee de profil din țară, recunoscut pe plan internațional. Astfel, în anul 1990 muzeul organizează primul simpozion din România, „Natura și Omul”, care continuă an de an, cu participarea specialiștilor din țară și străinătate.

În 13 octombrie 2002 se înființează, în stațiunea montană Cheia, Muzeul „Flori de mină”, care prezintă o impresionantă colecție de 170 de flori de mină de o valoare deosebită, mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural.

În 13 mai 2003, secția de la Slănic, aflată până atunci într-un spațiu din curtea Salinei Unirea, este reorganizată într-o clădire monument istoric, Casa Cămărășiei, care găzduiește astăzi Muzeul Sării.

În anul 2018 expoziția permanentă a secției Muzeul Sării din Slănic a fost reamenajată și modernizată prin intermediul tehnologiei moderne, prin aplicarea realității augmentate și tehnologie VR, acestea fiind prezentate sub forma unui tur virtual VR într-o mină de sare și a unei mese interactive cu uneltele folosite pentru extragerea sării din mină. 

Începând cu 30 septembrie 2009, s-au găsit resursele necesare atât la nivel local cât și județean, pentru a fi refăcut Muzeul Văii Teleajenului din Cheia, într-o clădire de patrimoniu din Vălenii de Munte,

În luna august 2008, stațiunea Cheia se îmbogățește cu o nouă secție a muzeului județean, Muzeul de Antropologie „Francisc I. Rainer”, organizat în casa de vacanță a renumitului antropolog. Împreună cu Muzeul “Flori de Mină”, cele două secții muzeale reprezintă obiectivele culturale ale zonei, importante pentru dezvoltarea locală și de real interes turistic.

În toamna anului 2008 a început amenajarea Grădinii Botanice Bucov, care astăzi se mândrește cu peste 300 de specii de arbori şi arbuşti, plante şi flori ornamentale, repartizate în diverse sectoare, o fântână arteziană , iaz cu pești exotici și o seră complexă inaugurată la 22 mai 2020.

În data de 3 februarie 2020 a fost inaugurat Centrul de Ecologie și Antropologie al Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, în stațiunea montană Cheia, la etajul Muzeului „Flori de Mină”. Centrul include o sală de conferințe, secretariat și bibliotecă, înzestrate cu facilităţile moderne necesare.

Astăzi muzeul reunește un număr de 9 secții muzeale.

Sari la conținut