x

Info


Acces muzeu:
Luni - inchis

Orar:
Muzeul Omului, Acvariul Ploiesti, incinta Palatul Culturii
Marti - Duminica 9.00 - 17.00

Muzeul Petrolului Ploiesti
Marti - Duminica 9.00 - 17.00

Gradina Botanica Bucov
1aprile - 30 sept. Luni - Duminica 9.00 - 19.00
1oct.- 31 martie Luni - Duminica 9.00 -17.00

Secţiile Sinaia, Slanic, Valenii de Munte, Cheia
1 mai - 30 sept. Marti - Duminica 9.00 - 19.00
1 oct.-30 apr. Marti - Duminica 9.00 - 17.00

Contact
Email: office@muzbioph.ro
Tel: 0040/244 - 597896
Fax: 0040/244 - 511970

Adresa
Str. Sblt. Erou Călin Cătălin nr.1
Ploieşti, Prahova

Istoric

A fost odată …..

Așa încep poveștile și asa a început și povestea Muzeului de Științele Naturii din Ploiești, când în urma deciziei nr. 1671 din 14 februarie 1956, lua naștere Muzeul Regional de Științele Naturii. 
Muzeul funcționa în incinta cladirii Palatului Culturii din Ploiești care a fost construită în anul 1923, iar la cârma lui se afla prof. emerit Margareta Moșneaga, care a pus bazele primelor colecții. 

Realizat pe principii dioramatice impuse de acea perioadă, erau prezentate flora și fauna zonei și o sectie de evoluționism.
Înca din acea perioadă, profesoara Margareta Moșneaga afirmă la vârsta de 60 de ani că: “Cu tinerețea dioramelor mele mă simt și eu tânara”, și probabil așa era, deoarece a reușit să strânga în jurul muzeului numeroși tineri, “prietenii muzeului”, elevi dornici de a-și completa cunoștințele de la clasa.

Ulterior muzeul a fost refăcut în 1977 cu o noua tematică de biologie umana (Muzeul Omului) sub îndrumarea d-nei Zoe Stoicescu Apostolache și a colectivului de muzeografi ai timpului.

În 30 decembrie 1958 s-a deschis acvariul care era format din 14 bazine mari și 10 bazine mici unde erau expuși pești indigeni din fauna regională, dar și specii exotice din diferite părți ale lumii.

În 1972 este inaugurat Muzeul din Cheia “ Natura Văii Superioare a Teleajenului”, unde erau expuse elemente de floră și faună, rarități și endemisme din zonă, precum și date și aspecte cinegetice, probleme de ocrotire și de economie naturală a zonei.

În 19 august 1973 în parcul din Sinaia s-a deschis expoziția “Rezervația Bucegi”, unde erau prezentate plante rare și ocrotite, flora și fauna Masivului Bucegi.

În 30 august 1978 se deschide la Slanic “Muzeul Sării” care ilustra formarea zăcamintelor de sare dar și viețuitoarele din zona Slănicului.

 

... și povestea continuă


Din anul 1990 și până în prezent, la conducerea muzeului este Prof. Dr. Emilia Elena Iancu, care a dezvoltat, pas cu pas, activitatea acestei instituții, ajungând astăzi unul dintre cele mai importante muzee de profil din țară, recunoscut pe plan internațional. Astfel, în anul 1990 muzeul organizează primul simpozion din România, „Natura și Omul”, care continuă an de an, cu participarea specialiștilor din țară și străinătate.

În 13 octombrie 2002 se înființează, în stațiunea montană Cheia, Muzeul „Flori de mină”, care prezintă o impresionantă colecție de 170 de flori de mină de o valoare deosebită, mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural.

În 13 mai 2003, secția de la Slănic, aflată până atunci într-un spațiu din curtea Salinei Unirea, este reorganizată într-o clădire monument istoric, Casa Cămărășiei, care găzduiește astăzi Muzeul Sării, cu tehnologie modernă, prin aplicarea realității augmentate și tehnologie VR.

Deaorece clădirea în care se afla muzeul din Cheia “ Natura Văii Superioare a Teleajenului” a fost retrocedată, doamna Prof. Dr. Emilia Iancu găsește resursele necesare pentru a fi refăcut, într-o clădire de patrimoniu din Vălenii de Munte, unde funcționează din data de 30 septembrie 2009.

În luna august 2008, stațiunea Cheia se îmbogățește cu o nouă secție a muzeului județean, Muzeul de Antropologie „Francisc I. Rainer”, organizat în casa de vacanță a renumitului antropolog. Împreună cu Muzeul “Flori de Mină”, cele două secții muzeale reprezintă obiectivele culturale ale zonei, importante pentru dezvoltarea locală și de real interes turistic.

În toamna anului 2008 a început amenajarea Grădinii Botanice Bucov, care astăzi se mândrește cu peste 300 de specii de arbori şi arbuşti, plante şi flori ornamentale, repartizate în diverse sectoare, o fântână arteziană , iaz cu pești exotici și o seră complexă inaugurată la 22 mai 2020.

În data de 3 februarie 2020 a fost inaugurat Centrul de Ecologie și Antropologie al Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, în stațiunea montană Cheia, la etajul Muzeului „Flori de Mină”. Centrul include o sală de conferințe, secretariat și bibliotecă, înzestrate cu facilităţile moderne necesare.

Astăzi muzeul reunește un număr de 9 secții muzeale care cunosc o evoluție ascendentă permanentă sub atenta îndrumare a prof. Dr. Emilia Elena Iancu. Dacă inițial activitatea de muzeu se realiza de un personal restrâns care efectua atât activitate de cercetare și valorificare a patrimoniului muzeal cât și activitate de conservare, odată cu dezvoltarea secțiilor muzeale cât și a patrimoniului a devenit necesară creșterea numarului de specialiști și s-au putut departaja clar atribuțiile muzeografului și cele ale conservatorului, cele ale cercetătorului, dar și al altor specialități cum ar fi informaticieni, economiștii, graficienii, specialiștii în comunicare etc.