Acest website foloseste cookie-uri pentru a oferi vizitatorilor o experienta mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor fiecaruia.

“Rafinăria Vega – 115 ani de istorie vie a industriei de rafinare românești”

“Rafinăria Vega  –  115 ani de istorie vie a industriei de rafinare românești”

Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova vă invită la expoziția aniversară “Rafinăria Vega  –  115 ani de istorie vie a industriei de rafinare românești”, sponsor Rompetrol – KMG International.
Deschiderea expoziției va avea loc miercuri, 25 noiembrie 2020, orele 11.00, la secția Muzeul Petrolului din Ploiești, str. Dr. Bagdasar, nr.8 și va putea fi vizitată până la data de 25 mai 2021.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova: https://www.facebook.com/muzeuljudeteanstiintelenaturiiprahova

Prin informațiile prezentate, documente și obiecte tridimensionale din patrimoniul Muzeului Petrolului, precum și obiecte aparținând rafinăriei Vega, expoziția prezintă momente importante din evoluția istorică a uneia dintre cele mai vechi rafinării românești.

Rafinăria Vega a aparținut Societății Vega și a fost construită în anul 1905, începând parțial activitatea în anul 1906. În expoziție este prezentat exemplarul din Monitorul Petrolului nr.3/1905, care conține actul constitutiv al societății Vega, precum și monografia rafinăriei Vega din anul 1958.

Recunoscut ca o somitate științifică în domeniul tehnologiei petrolului, Dr. Lazăr Edeleanu este solicitat să devină director al rafinăriei. În această perioadă, savantul  inventează procedeul de rafinare cu dioxid de sulf lichid – procedeul Edeleanu, care a deschis noi direcții de cercetare și a fost folosit ulterior de companii celebre în întreaga lume. Descrierea procedeului, fotografii cu Lazăr Edeleanu și scrisorile acestuia pot fi văzute în cadrul expoziției.

Imagini din arhiva muzeului cu rafinăria Vega în diferite etape de dezvoltare, dar și distrugerile suferite în al II-lea Război Mondial și reconstrucția sa, stadiul actual și cele mai recente modernizări,  pot fi de asemenea vizionate în vitrine și pe panourile expoziționale.

Vă așteptăm la această expoziție inedită de prezentare a evoluției rafinăriei Vega, parte integrantă din istoria Ploieștiului, Orașul Aurului Negru.

Sari la conținut